Akonit Dzhungarsky: fotografije, gdje raste

Aconite Dzungarian: Medicinska svojstva

Akhon Dzhungar je otrovna biljna zrnata biljka koja pripada obitelji lutalica. Druga imena su Issyk-Kul korijen, lumbago-trava, plavooki, hrvač-korijen.

Gdje raste

Ime "aconite" drevnog grčkog podrijetla: u blizini grada Aconija, rasle su brojne plantaže otrovne trave.

Izvor: Depositphotos Jungar akonit: lijepa i opasna

Botanički opis biljke:

  • Visoka biljka s ravnim trupom do visine 2 m.
  • Listovi su zaobljeni, brojni, odvojeni od palca, s malim petiolama.
  • Više nepravilnih velikih cvjetova čini apikalnu četkicu. Latice su obojene ljubičastim. Cvatnja traje od srpnja do kolovoza.
  • Voće je suhi letak s 3 gnijezda. Sjeme dozrijevaju u rujnu.
  • Gombe izdužene, do 3-8 cm dugačke, čunjasto, crno-smeđe, žuto-žuto. Zbog znatne koncentracije otrovnih alkaloida, korjenasti usjevi su neprikladni za hranu. Kopirajte gomolje u jesen za uporabu u narodnoj medicini.

U divljini, akonit raste u Kazahstanu – duž obala rijeka, na obroncima dzungarske Alatau, u podnožju Tien Shana, a također u Kirgistanu kod jezera Issyk-Kul.

Ljekovita svojstva i primjena

U narodnoj medicini koriste se ljekovita svojstva ove biljke. Zanimljivo je da se 50 g sirove sirovine prodaje za 100 USD. Biljka je cijenjena zbog protuupalnog, analgetika, antimikrobnog, antitumorskog učinka na ljudsko tijelo.

Uz pomoć lijekova koji sadrže biljne ekstrakte liječe se teške stope raka, išijasa, psorijaze. Lijekovi se koriste za neurološke bolesti i frakture. Kontrolira imenovanje takvih lijekova trudnicama, majkama i djeci.

Lijekovi, koji uključuju ovu vrstu akonita, izuzetno su toksični. Stoga je važno koristiti ih prema receptu liječnika i promatrati točno doziranje.

U narodnoj medicini koriste se suhi listovi i akonitni gomolji. Pri pripremi medicinskih sirovina potrebno je rukavice, jer otrovne tvari prodiru kroz tijelo kroz kožu.

Zbog atraktivnog cvijeća, akonit je posađen kao ukrasna biljka u parkovima, vrtovima i koristi se kao ukras travnjaka. Dodatne prednosti, zbog kojih se uzgaja Aconite, – otpornost na smrzavanje, nepretencioznost sastava tla i mogućnost rasta u penumbri.

Pogledajte videozapis: Ljekovita svojstva smokve

Like this post? Please share to your friends:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: