Apoteka kamilice: opis i uzgoj u kućnim uvjetima

Apoteka kamilice

Kamilice prema pripada botanička opis Astrov, obiteljska godišnje biljke s plitkim korijena u obliku šipke, razgranate stabljike, povećanje visine i do pola obložene naizmjenično ostavlja listićima u obliku pera strukturu. I sama stabljika i njezine lateralne grane završavaju u košuljicama za cvjetanje na prilično velikim pedunkama. Često dolaze do 10 centimetara i završavaju cvjetovima sa žutim središtem, uokvireni bijelim marginalnim laticama. Na kraju cvjetanja sazrijeva mali, dugačak plod, tanko zeleno u obliku malog achena.

Od svih vrsta rastu kamilice u našim uvjetima, a to je manje od 30 sorti, samo tri imaju medicinsku vrijednost. Prije svega, to je kamilica. Kao dio svoje boje, sadrži velike količine eteričnih ulja, karotena, vitamina C, zubnog mesa i esencijalne kiseline – izovalerijske i kapri. Osim toga, farmacija kamilice bogata je polisaharidima i mineralima. Sve to i još mnogo toga dovelo je do vrlo široke popularnosti ove biljke ne samo u narodnoj medicini već iu klasičnoj farmakologiji.

Kemoterapija kamilice.

Nešto manje, ali ipak, za ljekovite svrhe, mogu se koristiti još dvije biljne vrste kamilice:

 • Kamilica bez jezika – kamilica;
 • Miris kamilice.

Svi drugi predstavnici ovog roda Astropea nemaju izražena ljekovita svojstva. Razlikovati kamilice ljekarne od rodbine "pustotsvetov", možete po karakterističan tsvetolozh. Šuplja je u terapeutskoj kamilici i proizvodi posebnu aromu kad cvate – med i jabuka.

uzgoj

Kamilica je biljka koja zahtijeva dovoljnu količinu vlage, posebno svjetlost. Takve su značajke zbog relativno kratkog vegetacijskog razdoblja – oko dva mjeseca. U ovom slučaju, cijeli ciklus biljnog života, ovisno o klimatskim značajkama, traje 3 do 4 mjeseca.

Budući da je kamilica droga značajka vrlo snažno sjetve i littering na taj način mjestu, uz amaterski uzgoj vrijedi odabrati malobrojnih sorti od njega. Smanjuju mnogo sjemenki.

Izbor mjesta za uzgoj kamilice

Prije svega, morate odrediti područje na kojem kamilica raste.Prilikom odabira, treba uzeti u obzir da je ova biljka vrlo fotofilna i preferira plodno tlo, s laganim sastavom. Najbolje je posaditi crno-nosed biljke i loams srednje klase hranjivim tvarima, dobro navlažene ili s mogućnošću umjetnog navodnjavanja. Također je vrijedno razmotriti da kamilica ljekarna vrlo obilno izlijeva samosev i lako može uhvatiti cijeli site.

Najbolje od svega, sjeme prosijavanje kamilice na mjestu koje je bilo pod parom ili bilo u prošloj sezoni zasađeno zrnima ili mahunastim biljkama.

Priprema stranice

Treba imati na umu da su sjemenke i izbojci biljke vrlo mali i lako prigušeni korovom. Stoga prva stvar koju trebate učiniti je ukloniti korov od parcele pažljivo ukloniti korijenski sustav, a potom kopati tlo do dubine bajunetne bajonete. Nakon toga, tlo je oplođeno gnojem ili bilo kojom drugom organskom tvari. Možete ga zamijeniti s fosfornim i kalijem, brzinom od 4 grama po kvadratnom metru. Gnojivo područje, prije sjetve kamilice treba ostaviti dva tjedna pod crnom parom. To će vam pomoći konačno riješiti ostatke korijena korova.

Uzgoj sadnica kamilice iz sjemena

Sjetvu se može provesti u rano proljeće, početkom travnja ili kasne jeseni. U tom slučaju dubina sjetve nije ista:

 • U proljeće, njezina dubina nije manja od 1 centimetra;
 • Sjetva za zimu da produbi više od 0,5 centimetara nije potrebno.

Broj potrebnog broja sjemena može se izračunati brzinom od 1 grama po 5 kvadratnih metara tla. Sjemenke kamilice su vrlo male, tako da će biti prikladnije ako se pomiješaju s pijeskom prije sjetve, ravnomjerno sijati ovu smjesu i lagano navlažiti tlo. Morate to učiniti vrlo pažljivo, najbolje kroz finu rešetku, kako ne bi zamaglili obrezivanje.

Minimalna temperatura klijavosti sjemena je oko +6 ° C, ali bolje je biti toplije. U potonjem slučaju sjeme će se brže uzletjeti.

Nakon sjetve, prvi su dana kritički važni. U ovom trenutku, krevet bi trebao biti vlažna, tako da će ga ispraviti odmah nakon sjetve zamulchirovat treset ili stvoriti privid stakleniku pokrivanjem tla s plastičnom folijom. To je učinjeno ne samo da štede vodu, ali i kako bi se spriječilo pojavu iznad tla suhe kore koji je siguran da pokopa sadnice – oni neće biti u mogućnosti to break.

Neposredno nakon pojave prvih izbojaka potrebno je ukloniti film i redovito ga brinuti od biljaka. Prije svega, trebate kopati sadnice.Ostavite samo najveće i zdrave izbojke. Ako to nije učinjeno, sadnice će se protezati prema suncu i iz nje se neće ispasti lijepa kamilica. Bit će prevelika, s tankim, malim stabljikom, a njegova boja ne samo da će biti malo dekorativna, već i ne potpuno iscjeliteljska.

Briga za izbojke kamilice praktički se ne razlikuje od brige za većinu drugih biljaka. Potrebno je redovito održavati vlažnost tla i otpustiti ga tako da diše, korovi korova i dodati gnojivo. Ovdje, možda, i sve odlazak ili briga.

Posljednje, nije potrebno ako se kamilica narasla na organskom chernozemu bogatom mineralima, ali loams, posebno teški, zahtijevaju gnojiva i redovito nadopunjavanje.

Presađivanje sadnica

Kada sadnice rastu i postaju jače, približno krajem svibnja, može se presaditi u stalno mjesto rasta.

Prilikom presađivanja trebate osigurati dovoljno razmaka između pojedinih grmlja – barem 50 centimetara i, ne zaboravite da je tratinčica jako voli sunce. To se mora uzeti u obzir prilikom odabira mjesta za to.

Kvaliteta tla

Zbog svog relativnog nedostatka svrhovitosti, droga od rajčice voli tlo s organskim, mineralnim i neutralnim kiselinom. Osim toga, kamilica ne podnosi stagnaciju vode. U slučaju da vrtna tla ne osigurava dobru odvodnju viška vlage, vrijedno je organizirati umjetnu drenažu ili čak zamijeniti tlo na području gdje raste. Najbolje je dodati trećinu riječnog pijeska.

Priprema kamilice za zimovanje

Krajem studenog, ali je potrebno prije početka mraza, potrebno je odrezati stabljike biljke i dati kamilicu s toplim jastukom, u slučaju zima bez snijega. To se može učiniti postavljanjem sloja suhog treseta, piljevine, iglica ili male kore, bolje crnogorične. U najgorem slučaju će biti suhe mrtvo lišće, u kojem nema jazbine.

Prilikom dolaska proljeća prvo je ukloniti takav topao jastuk, inače se korijenski sustav kamilice može izblijediti i zaraziti. U ovom slučaju gotovo 100% vjerojatnosti da će biljka umrijeti.

S početkom u stalnim toplim danima, možete napraviti prvi top preljev – vodene otopine soli. Drugi put morate oploditi tlo ako tratina postane slaba i blijeda kada se uzgaja.U ovom slučaju vrijedi napraviti smjese dušika i minerala. Ako je, međutim, snažne mladice, i zelenilo, ne treba oploditi.

Sakupljanje kamilice

Korišteni su različiti dijelovi kamilice, svaki za određene svrhe, na primjer:

 • boja kamilica, naširoko koristi za pripremu čajeva, tinkture, decoctions i kao važan sastavni dio ljekovitim troškove koji se koriste za liječenje raznih bolesti;
 • Prizemlje područja Kamilica – to proizlazi, prikupljenih tijekom cvatnje, korišteni su u veterinarskoj medicini;
 • Za pripremu proizvoda za njegu su dobro pogodna za cvijeće, biljke i zaštititi ih od bolesti i štetočina, i lišće prikupljenih tijekom cvatnje tratinčica.

No, to je sve istina samo pod uvjetom da se usjev dobivenih u vremenu i održavati ga ispravno, u optimalnim uvjetima.

Svi dijelovi biljke odlučio prikupiti u vrijeme cvatnje, a to bi trebalo biti učinjeno po suhom vremenu, inače vrlo je vjerojatno da neće biti u mogućnosti da biste spremili žetve. Odaberite pravo vrijeme za prikupljanje tratinčice neće biti teško, jer je faza njegovog cvjetanja je vrlo široka. To vam omogućuje da žetvu 3 ili čak 5 puta u jednoj sezoni,a prva zbirka može se pokrenuti na početku prvih cvjetnih tratinčice, ali samo pod uvjetom da je većina njegove trske latica cvjetova u vodoravnom položaju, tj, potpuno otvoren cvijeće.

Za industrijsku uporabu posebnih berbu strojeva za berbu, a ako prikupiti njihove žetve, s malim vrt kreveta, to je najbolje koristiti lopatu – ili češalj sa srpom. Ispod zbirke cijeli tlačni dio postrojenja pada – to je rezano što bliže korijenu.

Priprema žetve za skladištenje

Za skupljanje kamilice dugo zadržava svoje ljekovita svojstva, ona mora biti pravilno sušena. To se obavlja u pokrivenim prostorijama, s dobrim kretanjem zraka na temperaturi koja ne prelazi + 40 ° C i ne ispod + 10 ° C. Ako je temperatura veća, usjev može izgubiti neke od ljekovitih svojstava, a ako je niža, vjerojatno će biti zabranjena i izgubljena.

Za sušenje, je dobro prilagođen suha, ventilirane potkrovlje ili odbaciti, gdje se provodi sakupljeni sirovina širiti u tankom sloju, ne više od 4 cm u tkanine ili mreže tepisi i s vremena na vrijeme svoje kretanje. Pod optimalnim uvjetima, kamilica dostiže potrebnu konzistenciju za pohranu 5 do 7 dana od početka sušenja.

Provjerite spremnost sirovina za skladištenje prenošene na dodir – trava bi se trebala lako prekinuti i trljati, uz najmanje napore. Kada se sušenje završi, sirovina se skuplja i pohranjuje u bilo kojem spremniku koji ne utječe na prodiranje zraka u nju. U takvim uvjetima, ljekovita svojstva suhe nakupine kamilice traju najmanje jednu godinu.

Kemijski sastav i ljekovita svojstva

Chamomile officinalis, svjesno uživa toliku popularnost među narodnim herbalistima i klasičnim farmakolozima. Bogata je brojnim tvarima široko korištenim za pripremu lijekova širokog raspona učinaka.

U sastavu cvijeća, stabljika i lišća kamilice su mnogi:

 • Eterična ulja;
 • kumarini;
 • polisaharidi;
 • flavonoidi;
 • Organske kiseline;
 • Vitamini različitih skupina.

Najvrjedniji u sastavu kamilice su glikozidi, flavonoidi i razni eteri – hamazulen. Sve ove komponente dopuštaju upotrebu kamilice za pripremu lijekova s ​​karminacionim, antispazmodnim i antiseptičkim svojstvima.

Chamomile officinalis, vrlo koristan za ulkus želuca, akutnu i kroničnu upalu crijevne sluznice i bilo kakav gastritis.Istodobno, utjecaj nije samo anestetik, nego i velik dio iscjeljivanja, što se očituje pozitivnim opisima njegovih učinaka na same pacijente.

Pozitivan učinak je opažen u liječenju kolitisa, konstipacije i neuralgične boli. Pripreme na temelju kamilice pomoći vratiti ženski menstrualni ciklus, ukloniti pretjeranu razdražljivost, prevladati krvarenja iz maternice, izliječiti zubobolju, i još mnogo, mnogo više.

VAŽNO! Nemojte čekati trenutak učinak. Čajevi, biljni čajevi, infuzijama i tinkture na seriju, samo su učinkovite ako se koristi dosljedno i prilično dugačak tijekom liječenja, kao i svih ostalih sadržaja na temelju ljekovitog bilja.

Zaključno, dajemo potvrdu učinkovitosti kamilice kao terapeutskog agensa. Ovdje je samo mali popis lijekova tradicionalne (industrijske) farmakologije u kojima se koristi kamilica:

 • Rekutan – moćno ljekovito sredstvo, za sve prigode;
 • Rotokan je visoko-kvalitetan dentalni antiseptik;
 • Ayur je jak anestetik širokog raspona djelovanja, posjeduje protuupalni učinak;
 • Romazulon je prva pomoć za upalu usne šupljine, ušiju, pa čak i za kolitis i cistitis.

Posebno je potrebno zaustaviti glavnu komponentu kamilice – eteričnog ulja. Ima izražen, ali mekan antimikrobni učinak, zahvaljujući kojemu se široko koristi za liječenje konjunktivitisa, herpesa, opeklina, akni, psorijaze, pa čak i parodontitisa. U ovom slučaju, preparati koji se temelje na kamilnim estrima, praktički ne uzrokuju negativne nuspojave, čak ni kod alergija.

Pogledajte videozapis: KAKO NAPRAVITI ULJE OD KAMILICE?

Like this post? Please share to your friends:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: