Budlei cvijet - sadnju i njegu; Fotografija, Uzgoj iz sjemena i reprodukcija, Vrste

Boudleia: sadnju i njegu, uzgoj sjemena

grm budleja (lat. Buddleja), ili Buddleja – roda biljaka cvjetnice obitelji Noricnikov, čiji predstavnici rastu u toplim i umjerenim područjima Južne Afrike, Azije i Amerike. Ime biljke budleya primljeno je u čast Adam Baddlea, engleskog botaničara kraja XVII. I početkom XVIII. Stoljeća, u čijoj je domovini grm bajke nazvan narančastim očima. "Magnet za leptire" ili "leptir stablo" – takvi nadimci primili su budleu zbog oplodnje njezinih velikih leptira privučenih aromom meda cvijeća biljke. Cvjetanje pupoljke nalikuje skupini jorgovana, za koje se ponekad naziva – jesen jarac.

Cvijet budleje zastupljen je u prirodi mnoštvom vrsta – oko stotinu lijepih polu zimzelene ili listopadne zeljaste biljke ili grmlje, čija je značajka kasnije i produljena cvatnja. Još jedna značajka budlee je da na grmu istodobno možete vidjeti pupoljci, otvorene cvjetove i plodove.

Grmljavina grmlja doseže visinu od 1,5-3 m, lancetasto u većini vrsta listova budlea od jednog do trideset centimetara dužine nalaze se na paru u paru.U azijskim sortama budlei cvjetovi – panicle 10-50 cm u duljini, u američkim vrsta cvata globose. Sami cvjetovi – mali, cjevasti, mirisni i med – podijeljeni su na četiri dijela, poput lila. Paleta boja je vrlo široka: bijela, crvena, ružičasta, žuta, narančasta, lila, grimizno cvijeće različitih nijansi i intenzitet bojanja. Budlei plodovi su duguljasti kutije sa sjemenkama. Uzgaja se u vrste kulture i sorte prilično zimske-jednogodišnja, ali u zimi bez snijega, bez zaklona može vymerznut, iako, ako je tlo dio biljke i da će patiti od mraza, svježim izdancima, obilato nastala u proljeće, može cvatu već ove godine. Postoje predstavnici roda i mnogo više izdržljivih vrsta koje mogu podnijeti zimu s mrazom do -20 ºC.

Sjeme budlei.

Sjeme Budli vas prikupljeni iz vlastitih grmlja, pod našim uvjetima ne može sazrijevati bez dodatnih ugađanje kao pre-raslojavanja ili sjetve na sloj snijega, a ako želite zajamčeno rasti Budli sjeme, sjeme je bolje kupiti – u specijaliziranim prodavaonicama prodaje osim sjemena poznatih uvozne tvrtke.Male sjemenke Budli olakšati proces sjetve je bolje pomiješati s pijeskom, a zatim položene na rastresitom tlu neutralne u širokom zdjele s rupama za drenažu i slojem drenažu tla. Za brtvljenje sjemenke ne trebaju, samo lagano ih gurnuti na površinu zemlje i poprskati raspršivač sjetvu, pokriti posudu sa staklom ili prozirnom plastičnom folijom i staviti u toplu (22-25 ° C), svijetao, ali ne i direktne sunčeve svjetlosti mjesto. Provedite sjetvu ranog proljeća. Budleya sjemenki nicati u dva tjedna ili pojavio potrebno tri mladice provjetriti, tlo – vlaže i spriječiti bolesti sadnica, „lopov” voda ga s vremena na vrijeme ružičasti otopina kalijeva permanganata.

Sadnice budlei.

Čim sadnice rastu jači, staklo ili folija može biti uklonjena, a na uzgoj sadnica Budli događa u klimu. Kad su udobne i rastu 2-3 para listova, oni zaroniti u odvojenim posudama, a najbolje u treset-kompost. Sada ih trebate postupno priviknuti na život na otvorenom, otvarajući mali prozor, ali zaštititi izbojke iz nacrta.

Kada je biljka to jest.

Sadnja budlei je napravljena nakon posljednje smrzavanja. Izaberite za budleu osvijetljenu i zaštićenu od jakog vjetra i skica. Tlo će odgovarati vlažnoj, hranjivoj, plodnoj, neutralnoj reakciji i isušenoj.

Kako posaditi pilić.

budleya cvijeće imaju tendenciju da rastu, a ako ne želite od ograničenost grmlja su spljoštene i ometati jedni druge svjetlosti, biljka ih na udaljenosti jedni od drugih u veličini jame 40×40 i dubine duž duljine korijenskog sustava plus dvadeset centimetara odvodnje i gnojiva. Drenažni sloj bi trebao biti 10-15 cm debljine od velikog djelić materijala, on je izlio na vrhu tobogana vrtnom tlu s pregršt komposta i mineralnog gnojiva, montira se na humak sadnica, rupa napuni zemlju ovna površina zali Budli debla i usitnjavanje kompost. Korijen korijena biljke treba biti u ravnini s tlom.

Kako rastu pilić.

Zalijevanje Budli samo najviše sparno vrijeme aridna stopu jednu kantu tople vode branio po biljci proliveno u žlijeb oko grma.Širi mladice Budli brzo, dostižući godišnje doba dva ili čak dva i pol metra, a ako ste zainteresirani za cvatnju Budli bili veliki i cvatu dugo i bujna, morat ćete hraniti biljka dva ili tri puta gnojiva sadrže kalij i fosfor , potičući intenzivan rast i bogato cvjetanje. Loves budleja također humus i tekući komposti – alternativni organski gnojenje s mineralima, ona će ići na biljku za dobro. I, kao i sve vrtne biljke, budleya zahtijeva čistoću prostora i opskrbu korijena s kisikom: Pažljivo labav zemlju, imajući na umu da je korijenski sustav Budli horizontalna i ukloniti korov.

Rezati rezanje.

Bitan element je briga budleey podrezivanje bez grm koji na kraju postaje neprivlačan zbog ogoljeni grane ispruži, osim toga, obrezivanje povećava intenzitet cvatnje. Cvrste cvjetnice podložne su obveznom uklanjanju, tako da biljka troši energiju na novo cvijeće. U rano proljeće, nakon uspostavljanja stabilnog toplo vrijeme, nisko rastuće vrste i sorte Budli smanjiti na razinu od 30 cm, a visoka – do 90 cm, čime se formira uredan grm,održavanje ukrasne kvalitete na visokoj razini i poticanje obilne cvjetnice. Kao što vidite, obje sadnje i briga za budleu su vrlo jednostavne.

Umnožavanje pilića.

Uz reprodukciju sjemena, dobri rezultati dobiveni su razmnožavanjem budlea s reznicama. S početkom jeseni, kada je grm pupoljak, izrezati biljke ili zelene mladice odrvenjavanja, organizirati ih u zimi na hladnom, ali smrzavanja prostora za naknadne ukorjenjivanja u proljeće ili ispustite ih izravno u tlo, gdje su uzeti korijen u roku od dva mjeseca. Svaka stabla mora imati najmanje tri bubrega, od kojih su dva, kada su zasađeni, pokopani u tlu. Za zimu su reznice prekrivene, au proljeće su transplantirane na stalno mjesto. Pohranjeni na mjestu do proljeća tijelom s početka pretrpio topline za iskorjenjivanje odmah posađene u vrtu tla na određeno mjesto.

Štetnici i bolesti pilića.

Od štetnih infestacije insektima budleya pauk novčića i štitastih moljaca u vrtu, koji se pojavljuju na tvornici u sušu. Ako ne možete održavati normalnu razinu vlažnosti morati smanjiti zahvaćeni mladice, tretirane biljke odgovara insekticida.Ali obično me štetnici i bolesti ne daju zlostavljati, a to je još jedan razlog da ih uzgajamo u vrtu.

Kako i kada sakupiti sjeme pilića.

Sjeme Budli što su sjeme druge vrtne biljke prikupljene nakon sazrijevanja – u rujnu i listopadu, ali, kao što je spomenuto ranije, s njima prije sadnje je previše problema, a nada uspješnom ishodu je previše tanak, tako da ide bolje u trgovini i kupite sjeme dobro dokazanih europskih marki.

Budlei zimi.

Kada primijetite da Budli počeo ocrniti listovi okuchte grmlje suhu barem do treće razine bubrega na snimanjima, rezati grane, ostavljajući svako samo 20cm iznad brda, cover grm smreke grane, vije se na vrhu drvenoj kutiji, koja će služiti kao skela, i pokriti sve izgradnju krovnog materijala, pritiskom na rubove kamenja ili cigle na sve ove složene strukture nije uništio jednu jaku nalet vjetra. Ni film kao sklonište niti piljevina kao grijač nisu prikladni, jer ispod njih stabljike i korijenje mogu začarati. Kutija će biti grubljom, veća će biti sklonište zraka koja je potrebna za biljke i bit ćete mirniji, znajući da budleya dobro zaštićenu za zimu.

Među najpopularnije vrste jednogodišnja uvjetima našeg podneblja je budleya David ili nepostojane (Buddleja davidii) i njegovi derivati ​​budleya Wilson s jarko roza i lila cvatovima na dug 75 cm, visok budleya vještica i budleya prekrasne velike i guste cvat ružičaste bogate ljubičasta boja.

Buddleja Davida (Buddleja davidii)

– listopadni grm dosežu 2-3 metara visine, ili pet metara širi stablo s opuštene krajeve grana. Izbočine ove vrste rastu vrlo brzo. Ostavlja lancetasto ili ovalnog kopljast, ukazao na vrhu, tamnozelene boje s gornje strane i bjelkasto-žućkasti gusto dlakavi s niže, doseći dužinu od 25 cm. Ljubičasto cvijeće mirisna med prikupljeni u gustoj klasa cvat do 40 cm duge. Bloom budet David na kraju ljeta i cvjeta mjesec i pol dana. razreda:

  • – bijela cvijeta Alba, bijeli oblak i bijela profesija;
  • – s drugačijim nijansama crvenog cvijeća, Imperija Crna, crnoga viteza;
  • – s crvenim cvjetovima različitih nijansi Royal Red, Harlequin.

Sljedeće su vrste manje zimske, ali s dobrim skloništem podnošljivo su hibernacije:

Budleja bijele cvjetnice (Buddleja albiflora)

– listopadni grm s bijelim ili blijedim ljiljanim cvjetovima širokog koničnog oblika;

Budleja snježne (Buddleja nivea)

– listopadni grm s jarkim cvjetnim cvjetovima i jaki osjećaj na pubesima i lišćem;

Budleja japanski (Buddleja japonica)

– listopadni brzorastući grm s blijedo-ljiljanim opuštenim pjegama do 20 cm duga;

Budleja naizmjenično orah (Buddleja alternifolia)

– Leptenički grm otporan na sušu, često uzgojen u obliku stabla s krunskim oblikom, poput plave vrbe. Male cvjetnice sastoje se od ružičastog ljubičastog ili ljubičastog cvijeća s aromom badema;

Budleja globoza (Buddleja globosa)

– polu zimzeleni grm koji cvjeta u svibnju s narančastim zlatnim cvjetovima globularnog oblika. Tvornica je isključivo za južne regije.

Pogledajte videozapis: Komentirati planter un arbre aux papillons?

Like this post? Please share to your friends:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: