Lichnis: sadnja i briga na otvorenom terenu, uzgoj sjemena

Campion

Takva višegodišnja biljka kao Lychnis član je obitelji Clove, ali u nekim je slučajevima taj rog uključen u rodu Smolevka. Znanstveno ime takve biljke potječe od grčke riječi koja se naziva "lampa". Postoji verzija da je to zbog činjenice da cvijeće ima vrlo bogatu boju ili s činjenicom da je u antičko doba lišće jedne od vrsta korišteno je kao fitilj. Spominjanje ovog cvijeta može se naći u spisima Theophrastusa. Počelo se kultivirati krajem 16. stoljeća. Prema podacima dobivenim iz različitih izvora, ovaj rod spaja 20-50 vrsta, u divljim uvjetima mogu se naći na sjevernoj hemisferi. Hortikulturi kultiviraju samo 15 vrsta licnica.

Značajke lijes

Lichnis je herbaceous rizoma, koji je višegodišnji. Njegova visina može varirati od 0,4 do 1 m. Na površini stabljike nalaze se vlasi, u sekciji je zaobljena. Oštrene lamelarne pločice s lancetasto-jajastim polovima, ponekad imaju srčanu osnovicu, a grančica i površina lica su hrapav. Glave ili krajnji štitovi sastoje se od biseksualnih cvjetova,u promjeru koji je dosegao 20 mm, petlje njihovih dupeta mogu biti obojene u ružičastoj bijeloj, zasićenoj crvenoj, blijedožutoj ili zasićenoj naranči. Plod je puno pupova s ​​bubrežnim sjemenkama tamnosmeđe boje, promjera do 0,2 cm, ostali su različiti za 3 ili 4 godine. Lichnis višegodišnji može se uzgajati na istom mjestu oko 5 godina.

Uzgoj sjemena iz sjemena

U koje vrijeme biljka

Lichnis se lako može razmnožavati sjemenkama koje se zimi ili ranog proljeća siju u otvorenom tlu. Po prvi put takva biljka cvjetati će tek u idućoj sezoni, bez obzira na to kada ga posadite. Vrlo rijetko, kada se sjetimo pod zimom, pod povoljnim vremenskim uvjetima, cvjetanje može započeti ljeti, ali ne i punom snagom.

Ako uzgajate ovo cvijeće kroz sadnice, cvasti će već ove sezone. Prije nego što sijete sjeme u sadnicama u ožujku, trebali biste ih slojeviti stavljanjem 15-30 dana na policu hladnjaka. Biljke treba očistiti na dovoljno toplom mjestu (od 18 do 20 stupnjeva). Prve sadnice će se pojaviti nekoliko tjedana nakon sjetve.Sadnice su posađene na otvorenom tlu u zadnjim danima svibnja, a prethodno je kaljeno 14 dana. Ako odlučite sijati sjeme izravno u otvorenu zemlju, trebate to učiniti u travnju i lipnju.

Slijetanje na otvorenom terenu

Ovaj cvijet nije osobito zahtjevan za uzgojne uvjete. Da biste ga postavili, trebali biste odabrati sunčano područje s hranjivom, dobro isušenom i umjereno vlažnom tlom. Lichnis okrunjen dobro raste u sjenovitom mjestu. Prije sjetve, u tlo bi trebalo uvesti jednu kantu riječnog pijeska, 40 grama kalimagnesije i 50 grama superfosfata po 1 kvadratnom metru. U glinenom tlu dodatno treba dodati kompost ili humus. Prije sjetve, potrebno je napraviti liming tla, ako je kisela. Prije sjetve 4 tjedna, sjeme treba držati u hladnjaku, tako da može proći hladnu slojevitost. Žljebovi se trebaju posijati unaprijed pripremljenim sjemenkama, a zatim su zatvoreni. Biljke treba dobro zalijevati. Da bi stvorili prijateljske izbojke, temperatura zraka bi trebala biti oko 18-20 stupnjeva. Prve sadnice se mogu vidjeti u 2,5-3,5 tjedana.

Briga za

Lichnis, uzgaja u vrtu, potrebno je osigurati sustavno navodnjavanje, osobito ako postoji teška toplina. Kada se biljka zali, potrebno je sustavno popustiti površinu tla na mjestu, dok se uklanja sva trava. Imajte na umu da takav cvijet može lako prigušiti korov, u vezi s tim samo na vama ovisi budućnost ove biljke. Za lichnis cvatu duže, potrebno je ukloniti u vremenu, počevši od želje, cvjetove, dok istrijebiti sve biljke koje pokušavaju doći do mjesta licnice.

Tijekom vegetacije za sezonu, ovu biljku treba hraniti samo 2 ili 3 puta. Blago uzgojene i osnažene sadnice hranjene su kompleksnim mineralnim gnojivom. Zatim, takvo gnojidenje se provodi jednom svakih 15-20 dana.

Bolesti i štetnici

Ako ovaj cvijet previše obilno ili vrlo često curi, to može uzrokovati hrđu, korijen korijena i mrlja od listova. Za preventivne svrhe, preporučuje se razviti takav raspored navodnjavanja, uzimajući u obzir vremenske karakteristike vašeg područja, tako da ne postoji stagnacija tekućine u korijenskom sustavu biljke.Ako su primijetili prve simptome gljivične bolesti, uzorak se treba raspršiti fungicidnim lijekom.

Ako se lisnatog lišača ili lisnatog lišaša naslanjaju na grmlje, potrebno ih je upotrijebiti za ukrašavanje vrhova rajčice ili duhana, u koje je potrebno sipati grumen s velikom količinom sapuna. Ako ima previše štetnih insekata, onda se možete nositi s njima tretiranjem grma s insekticidom.

Nakon cvatnje

Za zimovanje, ovaj cvijet ne zahtijeva sklonište jer ima vrlo visoku otpornost na mraz. Međutim, ako rastu dvostruko vrste lišajeva, onda za zimu moraju biti prekrivene. Nakon ţutanja i zagušenja lišća i izbojaka, moraju se izrezati na zemlju. Terry grmlje nakon što su odsječeni, trebaju biti prekriveni slojem lišća, treseta ili suhog tla.

Vrste i sorte lišajeva s fotografijama i imenima

U nastavku će se opisati one vrste i vrste liha kultiviranih od hortikulturista.

Lichnis Arkwright (Lychnis arkwrightii)

Visina kompaktnog grma kreće se od 0,35 do 0,4 m, izbojci i uski listovi imaju tamnocrvenu boju.Na biljci postoji mali broj cvatova ili pojedinačnih cvjetova narančaste boje, dostizanje otprilike 30 mm preko, cvatu na krajevima izbojaka posljednjih dana lipnja, a cvjetanje se nastavlja sve do sredine kolovoza. Najpopularnija sorta je Licnis Vesuvius: zasićene zelene ploče imaju oblik žica, cvjetnica je veličanstvena od glavne vrste, a sastoje se od crveno-narančastog cvijeća.

Lychnis alpine (Lychnis alpina = Viskarija alpina = Steris alpine)

U prirodi se ova vrsta može naći na području tundre i šumske tundre Skandinavije, istočnog Grenlanda i Sjeverne Amerike, kao i na planinskoj tundri i alpskom pojasu Europe. Visina višegodišnjeg grma iznosi od 0,1 do 0,2 m. Postoje bazalne listove, kao i nekoliko izbojaka, na kojima postoje kontra-linearne linearne ploče. Cvjetovi Metelliform sastoje se od cvjetova ružičastog ili crvenog boje. Najpopularnija je sorta Lara: na grmu otkriva mnogo cvijeća svjetlo ružičaste boje.

Lichnis viskaria (viskarija vulgaris = Lychnis viscaria = Silene viscaria)

U prirodi, možete naći na Krimu, Srednjoj Europi, Ciscaucasi i na jugozapadu Sibira. Visina izbojaka ove biljke zeljaste biljke je 0,4-1 m.Njihov gornji dio je vrlo ljepljiv, pa se ova vrsta naziva i katranom. Bijeli ili grimizni cvjetovi od pet do sedam komada su dio pršljena, koji čine panicles. Najpopularnije vrste su:

  1. Rosetta, Boja frotirnih cvjetova bogata je malinama.
  2. Lichnis terry flora, Visina grmljavine je oko 0,3 m. Linearne, uske ploče s lišćem bazirane su u tamnozelenkastoj boji. Čapavi cvjetovi sastoje se od cvjetova boje lila, promjera 20-30 mm.

Lichenis okrunjen (Lychnis coronaria = Lychnis coriacea)

Visina takve zeljasta trajnica varira od 0,4 do 0,9 m. Puder racemiform cvjetova cvijeće sastoji od ružičaste boje, ali postoje biljke i bijeli cvatovi. Popularne vrste:

  1. Engels Blanche, Boja cvjetova je tamno ružičasta, bijela ili grimizna.
  2. Tajanstveni otok, Srednji cvijet je ružičasta, a na rubu latica nalazi se bijeli rub.

Adonis Kukushkin (Soronaria flos-cuculi) ili cuckooflower (crveni karanfil flos-cuculi)

Ova vrsta se nalazi u prirodi u većini dijelova Europe. Takav nježan cvijet formira labave derninku koji se sastoji od utičnice i mladica, odvojak na vrhu i postiže visinu od 100 cm.Suprotivis smještene uske listove listova stabla postupno se smanjuju u veličini dok približavaju vrhu pucanja. Štitovi se sastoje od velikih, ali iznimno tankih cvjetova ružičaste boje, promjera do 40 mm. Latice su podijeljene na 4 dijela, od kojih se svaka visi i pletiva. Postoje obrasci s bijelim cvjetovima. Popularne vrste:

  1. Nana, Visina grma je oko 0,15 m.
  2. Alba, Cvjetovi su obojani bijeli.
  3. Rosea, Dvostruko cvijeće ružičaste boje.

Lychnis pjenušava (Lychnis fulgens)

U divljim uvjetima dolazi u Kini, Dalekom Istoku, Istočnom Sibiru i Japanu. Direktni izdanci imaju visinu od 0,4 do 0,6 m. Oblik zelenkasto lima ploče jajolik ili duguljasto-ovalnog kopljast. Corymbose-capitate cvjetova cvijeće sastoji od grimiznog-crvene boje promjera je 40-50 mm, smola je podijeljen u 4 dijela.

Lichnis Haage (Lychnis x haageana)

Visina vrt hibrid 0,4 do 0,45 m. Lamine duguljast elipsastog oblika. Racemiform cvatovi sastavljen od 3-7 cvijeća narančasto-crvene boje, promjera do 50 mm. Latice su duboko urezane, s zavojima.Na svakoj strani latice je dugački uski zubor. Ova biljka je otporna na mraz. Najpopularnija sorta Molten Lava: umbellate cvjetovi sastoje se od bogatih crvenih cvjetova, boje brončanog lišća.

Lychnis chalcedonica (Lychnis chalcedonica), ili zore

U prirodi se javlja u europskom dijelu Rusije, Mongolije, Sibira i Srednje Azije. Visina zelene trave varira od 0,8 do 1 m. Oblik lišća je jajoliki lancetasta ili jajolika. Promjer corymbose-capitate cvatova oko 10 centimetara, oni se sastoje od vatrenog crvenog cvijeća, promjera do 30 mm. Latice mogu biti dvostruke ili urezane. Pogled je otporan na mraz. Uzgaja se od 1561. Postoji vrtni oblik albiflora (boja cvijeća je bijela, a promjer je oko 20 mm), kao i sorte s jednostavnim ili dvostrukim cvjetovima (imaju ružičastu boju s crvenim okom). Popularna raznolikost licnis Malteški križ: biljka se razlikuje bujnom cvjetnjom, graciozan cvjetovi imaju bogatu crvenu boju.

Lichnis Jupiter (Lychnis flos-jovis = Coronaria flos-jovis)

Dolazi u divljini na obroncima Alpa. Visina izgubljenih grmova je oko 0,8 m.Podvodni izbojci su debeli listovi. Na površini izbojaka i lisnato-ovalnih listova pločica je pubescencija. Jednostavno blijedo ljubičasto cvijeće u promjeru doseže 30 mm. Postoji bijeli i cvjetni oblik.

Pogledajte videozapis: Dani Mocanu – Campion (Oficial Video) HiT 2018

Like this post? Please share to your friends:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: