Horizontalna: Opis vrsta i popularnih sorti

Horizontalna: Opis vrsta i popularnih sorti

Juniper horizontal (Juniperus horizontalis) se širi preko površine dodijeljenog prostora, formirajući izvrsnu dekorativnu prevlaku. Dizajneri ga često uključuju u široku paletu krajobraznih skupina, jer je ovo pokrivanje tla savršeno u kombinaciji s mnogim biljkama.

Može biti središte plantaža ili zatvoriti blisko drveće, dobar u blizini cvijeća i trava.

Od atraktivnog gmizavaca. Koji uvjeti sadržaja zahtijevaju jednostavnu pojavu, ali takvu spektakularnu ephedru. Postoje li sorte s različitim bojama igala.

opis

Juniper obećanja pripadaju obitelji Cypress. Ova visoka, zimzelena biljka dolazi iz sjevernoameričkog kontinenta. U prirodnim uvjetima raste na obalama jezera, nakon što svlada svoje pješčane plaže.

Visina gotovo svih vrsta horizontalnih vrsta varira u rasponu od 10-50 centimetara. Gmizavci se guraju i protežu na 1,5-2 metra. Odrasla biljka čak i za 10 godina vrlo je niska, rasprostrla, pa još jedan naziv borovice.

Godišnji prirast je beznačajan, samo 5-10 centimetara rastu grane tijekom tog razdoblja.

Khvoinki se drukčije uklapa (čvrsto ili ne jako) u pucnjavu. Iglične igle prosječne su 6-8 centimetara i vage 2-3 mm. Voće – borovnice od tamno plave ili crne, zaobljene, 0,6 cm.

Boja golubica može biti različitih boja, zelena i plava, pa čak i žuta. Do jeseni, grmovi većine sorti su transformirani, postaju smećkasti.

Podizanje horizontalnih borovnica može se prilagoditi svim uvjetima tla i postati pravi ukras i orijentir na tom području.

vrste

Raznolikost vrsta postala široko rasprostranjena u 19. stoljeću. Izvuklo je nekoliko desetaka zanimljivih sorti. Ujedinjeni su kratkom stablom i puzavom vrstom. Profesionalci čak i postavljaju plosnati junipers na stabljici.

Plavi čip

Mnogi vrtlari žele nabaviti neobičan plavo-sivi plavkasti Juniperus horizontalis Blue Chip. To je sporo rastuća patuljasta sorta (visina 30 cm). Pokrivenost krune je pet puta veći od njegovog rasta. Khvoinki short (0.5 mm.), U jesen su obojani u jarkoj ili sirenovato-smeđoj boji. Razina se savršeno obrađuje sa sadržajem plina zraka, pogodna je za gradska slijetanja. Dobro podnosi obrezivanje, izgleda u kontejnerima.

Andorra Compact

Visina 35-40 cm, polako raste (0,6-1 cm godišnje).Kompaktan grm, jastuk, gust. Igle su zelene s nijansom, a prema jesen postaje ljubičasta. Podrasti rastu ravnomjerno, na kosi liniji koja se diže iz središta. Grm ima desne obrise.

Variegates

Raznolikost ima iglice zelene boje i česte impregnacije vrhnja i žute boje. Grimljeni grm veći je od ostalih (50-60 cm), a raste mnogo brže. Visina 12 cm i širina do 30 cm godišnje. Posađeno u penumbri, ne gubi svoju neobičnu boju. Variegate vrste ukrašavaju heath i japanske vrtove.

vilton

Vrlo čvrsti, ravni grm s visinom do 20 cm raste do strane za 200 centimetara. Viltoni se brzo povećavaju u vodoravnom smjeru i rastu u sredini izbojaka, kratki i podignuti. Podružnice su fleksibilne, bliske i plavkasto-srebrne. Vrlo ukrasna sorta uspješno zamjenjuje travnate travnjake.

Lime Glow

Horizontalna grmlja od smreke je patuljak s žuto-žutom bojom iglica. Lime Glow ima visinu od 40 cm, promjer krunice je četiri puta veći od njegove veličine. Granice odrastaju i padaju na kraju. Kanarska boja zamijenjena je krajem sezone bronce.Preporučljivo je posaditi biljku na suncu, tako da dekorativna boja ne bude izgubljena.

Kako se brinuti

Biljka ne zahtijeva da se brinete. Dobro se razvija na laganim, pješčanim, vlažnim tlima, kompaktne teške tla mogu ugušiti rast grma. Neke vrste preferiraju plodne podloge, ali gotovo sve neće biti protiv leme i vapnenačkog tla.

Zahtjevi za rasvjetom – difuzno svjetlo, penumbra. Sunčeva svjetlost je potrebna za žute boje pojedinaca, postoji rizik da u hladu iglice će se zelene.

Sjeti se! Najveća neugodnost u borovanju uzrokuje suhi zrak. Stoga, u sušnom razdoblju, posipanje krune (ujutro ili navečer) je obavezno.

Osim toga, zalijevati vruće vrijeme pod grmom rijetko, posebno mladih primjeraka. Gnojidba ne vrijedi, u proljeće se proizvodi mineralna otopina.

Weeding se izvodi kao korov raste, iako je pod gustom guštikom odraslih grmlja teško pronaći. Mulching podkustovogo prostora je dobra mjera da spriječi rast smeća trave.

Juniper se širi vodoravno, podnosi mraz. To se koristi amaterskim vrtlara i stručnjaka za uzgoj u sjevernim regijama. Sklonište može biti potrebno samo 1-2 godine stare sadnice. Pripremite ogrebotine i izgradite tende kako biste spriječili razbijanje grana od težine snijega.

U proljeće, sjaji jako svijetlo sunce, zbog čega će biti gori grane. Na vrhu solarne aktivnosti pokriva se biljka sa spunbondom ili drugim vrtnim materijalom.

Polagano rastući grm postupno gradi volumen i zalazi. Rezanje je učinjeno kako bi se dobili željeni obrisi i gustoća krune. Svako proljeće smo uklonili grane koje su se razbile, razbolile i osušile.

Sadnja i transplantacija

Mlade sadnice, pogodne za sadnju, kupujemo samo u posebnoj trgovini ili vrtiću. Provjeravamo prisutnost bolesti, grm treba biti netaknut. Trebao bi kupiti drvo s grlom zemlje, jer klempava traje dugo vremena da preživi.

Sadnja se provodi u travnju ili svibnju, a postupak se može obaviti u jesen.

 • Kopati rupu duboku 70 cm, položiti sloj drenaže (šljunak, slomljena opeka) i sloj pijeska – samo 20-25 cm;
 • Napuniti labav rastresiti tlo (soka ili crnogorice + treset + pijesak);
 • Stavite sadnicu zajedno s hrpom zemlje;
 • Korijen korijena mora biti na razini tla, au biljci odraslih trebao bi biti visok 4-5 centimetara;
 • Posipajte preostalim tlom, ulijte pod korijen;
 • Mulch oko debla s tresetom ili humusom, drveni četinari.

Udaljenost između grmlja tijekom sadnje je od 1 do 2 metra, s očekivanjem da će u budućnosti rasti, opravdavajući obilježja njihove vrste.

Grmlje s maslinama je vrlo nepoželjno, teško je prilagoditi se, razboljeti. Pažljivo odaberite stalno mjesto za svoj crnogorični poklopac zemlje.

Kako propagirati

Sadnja horizontalnog smreka može se zasijati i izrezati. Prva metoda nije široko rasprostranjena, jer je mukotrpan i vrlo dug.

Sjemenke su posebno pripremljene, a izbojci korijenju i jačaju se 2-4 godine prije nego što idu izravno na otvoreno polje. Variitetne osobine hibrida ne mogu se održavati.

graftage

Ovo je najčešća metoda. Za njega se koriste polovice grana 8-10 godina starog stabla borovice.

 • Razdoblje odsječka je travanj-svibanj;
 • Duljina reznica je 10-12 cm., Obavezno je uzeti peta (dio kore) prtljažnika;
 • 4-5 cm od dna čiste igle, osim kore kore;
 • 20-30 minuta u otopini koja stimulira rast;
 • Stavite reznice pod padinu u vlažni pijesak (ili smjesu treseta + pijeska) i pritisnite tlo oko;
 • Spremnik se zatvara filmom i redovito se raspršuje;
 • Rooting traje do mjesec i pol dana;
 • Usred ljeta, izbojci mogu biti zasađeni na otvorenom terenu;
 • Za zimsko razdoblje, ove sadnice treba pokriti lapnikom.

bolest

Bolesti utječu na biljku koja prelazi vlagu, snažno sjenčanje, nakupljanje mineralnih soli u tlu.

Simptomi bolesti:

 • Gljivični kalup
 • Žute igle
 • hrđa
 • Suhe izbojke

Pomoćnici u tim slučajevima postat će fungicidi, Bordeaux smjesa. Zaraženi dijelovi biljke su obrezani i uništeni. Borba protiv štetočina kukaca (štitnjače, lisne usne šupljine, paukove grinje) provodi se tretiranjem grma sapunicama i insekticidima. Ne dopustite da se mravi pojavljuju pod smrekom vodoravno, kako ne bi izazvali izgled lisnih uši.

Prevencija bolnih lezija je sanitarni korov, uklanjanje pale borove igle ispod grma.

Juniper koji puze u krajoliku

Razne boje borovih igala su zanimljive i neobične u vrtu.Niska rasplodna patuljasta vrsta može se ispuniti neuglednim šupljinama, s pahuljastim tepihom koji se nalazi na mjestu.

Građevinski zemljani objekti koriste vodoravni vodocrt u gradskim parkovima, u blizini administrativnih zgrada, u privatnim kućanstvima. Biljka se često sadi u kontejnerima koji se po potrebi preuređuju.

Korisnu ulogu smatra sposobnost jačanja padina, obala vodnih tijela. To je zbog prianjah korijena.

Grmlja igraju ulogu orijentir u rock vrtu, posadeni su kao rubnik, ispunite prostor rockerova i drugih cvjetnjaka. Izvorni izgled u kombinaciji s kamenjem, tako da će rijedak vrt u japanskom stilu koštati bez prostrata smreke.

Pogledajte videozapis: Kako rastu kivi od sjemena – Vrtlarstvo Savjeti

Like this post? Please share to your friends:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: