Nedostatak ili višak elemenata u tlu - Kako utvrditi koji elementi biljke nije dovoljno

Nedostatak ili višak elemenata u tlu?

Sva živa bića trebaju određene mikro i makro elemente, vitamine i druge korisne tvari za zdravlje i normalan život. Biljke u ovom slučaju nisu iznimka. Nedostatak nekih elemenata, na primjer, sprječava rast biljaka, a nedostatak drugih smanjuje plodnost. Ponekad problem nije nedostatak potrebnih elemenata, već u njihovoj izobilju, pa je stoga važno znati koji su elementi i količine sadržane u jednoj ili drugoj zemlji. U ovom ćemo članku opisati znakove koji će vam pomoći da odredite što se nalazi u tlu s viškom, a što nedostaje u njemu.

Pa, onda.

Dušik.

Znakovi nedostatka dušika u tlu: lišće biljaka blijedo, žuto, ponekad dobiva ružičastu boju, uganuće i pada. Biljka raste slabo, ne cvjetaju. Gnojiva dušika uvede se u proljeće, a koliko ih je potrebno uvesti moraju se unaprijed odrediti.

Znakovi suviška dušika u tlu: zasićena tamnozelena boja zemnog dijela biljke, previše debela stabljika s očito sporim rastom.

Fosfor.

Znakovi nedostatka fosfora u tlu: lišće izgledaju savijeno.Ponekad zelenilo pokazuje plave i ljubičaste nijanse.

Znakovi suviška fosfora u tlu: Biljka prerasta prebrzo od suvišnog fosfornog gnojiva. Listovi postaju žuti, pojavljuju se mrlje nekroze.

Kalij.

Znakovi nedostatka kalijuma u tlu: opekline po rubovima lišća, s pločom na ploči zamotanoj, lišće se namršteno. Nedovoljna količina kalijskih gnojiva u tlu također može uzrokovati "kovrčave" lišće. Uz nedostatak kalija, voćnjaci cvjetaju obilno, ali cvjetovi se raspadaju, što rezultira vrlo malo voća.

Znakovi višak kalija u tlu: Čini se da se biljka proteže, dok se ne vidi, postaje mutna.

Magnezij.

Znakovi nedostatka magnezija u tlu: listovi postaju žuti, počevši od rubova. Razlog nedostatka magnezija je česte uvođenje gnojiva s kalijevom u tlo.

Znakovi suviška magnezija u tlu: ostavlja tamnjeti, mlada lišća okreću se, nemaju vremena razvijati.

Cink.

Znakovi nedostatka cinka u tlu: listovi su manji, produženi, suženi, a apikalni lišće prekriveni su mrljama. U nekim biljkama listovi postaju žuti, a onda se smeđu. Obogatili tlo s konvencionalnom lužnicom od cinka.

Znakovi višak cinka u tlu: odrasle zdrave izgleda gube lišće, vene na njima dobivaju neobičan crvenu boju, a oko njih se pojavljuju polutransparentne mrlje.

Bakar.

Znakovi nedostatka bakra u tlu: bijeli vrhovi lišća. Posebno osjetljive na nedostatak bakra su agrumi.

Znakovi višak bakra u tlu: lišće su prekrivene žutim ili sivo-smeđim mrljama.

Ako vam se zemljište za kuću biljke u vrtu ili na livadi, te bi trebao znati da postoje indikatori biljke, koji se mogu odrediti pomoću elementa u tragovima nedostaje, ili, obrnuto, previše tla.

Na primjer, maline dobro rastu tamo gdje tlo sadrži puno dušika. Sviđa mi se kopriva dušika, škrga i hmelja.

Clover i sundew, naprotiv, rastu gdje postoji malo dušika.

Pašnjaci dobro rastu na tlu bogatom kalcijem. U tlu s niskim udjelom kalcija, ljubičica i heathera osjećaju se dobro.

Biljke koje upućuju na bogatu, nerazvijenu tlu – pluća, noćne šatore, paprati-skakavac.

Na siromašnom, osiromašenom tlu, malobrojni sir, borovnice, brusnice, brusnice prilično rasti.

Pogledajte videozapis: (Bosanski) THRIVE: Što će na Zemlji?

Like this post? Please share to your friends:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: