Irisi - sadnja i skrb na otvorenom, fotografija s imenima razreda

Šarenice

Biljka kao što je iris (Іris) također naziva pijetao ili tangenta. Ova višegodišnja biljka pripada rizoma roda, obiteljskom irisu ili sheatiku (Iridaceae). Upoznajte takvo cvijeće može biti gotovo bilo gdje u svijetu. Ovaj rod spaja oko 700 različitih vrsta. Ime takvog cvijeta prevedeno je kao "duga". Ova biljka je imenom Hipokrat u čast božice Irida. U legendi se kaže da je u trenutku kada je Prometej davao ljude paljbu, duga je zasjala – to je bilo veselje prirode. Ta je duga sjajila tijekom dana i noći, a nakon što je sunčeva svjetlost osvijetlila zemlju, ljudi su bili zaprepašteni u pogledu neobično lijepih cvjetova zvanih iris. Izgledali su toliko poput duga. Firenca (što znači "cvjetanje") dobila je takvo ime od Rimljana zbog činjenice da je na poljima koja su se nalazila u blizini grada bilo puno irisa. Kultivirala je ovaj nevjerojatan biljka za oko 2 tisuće godina. To je prekrasan ukras svakog vrta, a također i od irisa izvlače vrijedne sirovine od kojih se proizvode esencije za parfemsku industriju.

Značajke irisa

Irisi imaju rizome na kojima rastu korijene, koje imaju oblik žičane ili filiformne. Jednogodišnja cvjetna stabla može biti jedna ili više. Ravne tanke dvoslojne ploče imaju formalan oblik x, rijetko linearni. Na njihovoj površini je tanak sloj voska. Prikupljeni su u podnožju pedikula sa snopom oblika, dok su lišće stabljike praktički odsutni. U pravilu, cvijeće su jednake, ali se nalaze na takvim biljkama, a ne vrlo velike cvjetove. Oni su obično mirisni i imaju veliku veličinu, razlikuju ih se vrlo neobični oblik, kao i bizarnu boju. Dakle, boja može biti različitih nijansi boja, kao i njihove vrlo bizarne kombinacije. Cvijet ima 6 latica, koji su segmenti perianth. Vanjski dijelovi u iznosu od 3 komada lagano su okrenuti prema van i imaju različitu boju od gornjih režnja. Spojeni gornji režnja nalikuje cijevu u obliku. Cvatnja traje od svibnja do srpnja. Istodobno, cvatu 2 ili 3 cvijeta i ne izbezuju se unutar 1-5 dana. Voće je trodjelni okvir.

Glavne vrste i sorte s fotografijama

Bearded Irises

Pogledajte videozapis: Laganice za klince. Leptiriću šareniću i mnoge druge

Like this post? Please share to your friends:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: