Strelitzia cvijet - njegu u kućnim uvjetima, Royal Strelitzia - Uzgoj sjemena

Strelitzia u kućnim uvjetima

Tvornica Strelicija (lat. Strelicija), ili strelicija – tip obitelji obitelji Strelitzia, koja se sastoji od samo četiri vrste, čiji se raspon nalazi u Južnoj Africi i Madagaskaru. Ime je dobio strelicija cvijet je u čast Charlotte Sofije Mecklenburg-strelicija, kraljica Velike Britanije, supruga kralja Georgea III. Usput, jedna od vrsta ptica raja zove se „kraljevski”, a druga vrsta je nazvana u čast strelicija Nikole zemlje autokrat Nikole I. Ovo je strelitzija kraljevskog obiteljskog stabla. Uobičajeni govor, strelitzia se zove "ptica raja", a to ime najviše odražava izvanrednu ljepotu cvijeta.

Strelicija cvijeće u prirodi su zimzelene zeljaste trajnice, od kojih je najveći do visine od više od deset metara, a ostatak – od dva do tri i pol metra. Korijenski sustav strelice je štapići, duboko uvući u zemlju. Ostavlja strelitzias – veliki, ovalni, kožaste, zelene do plavo-bijelom cvatu i dužine od 30 do 200 cm, širine 10 do 80 cm, jako nalikuju lišće banane, samo s duljim peteljkama. – 50 do 90 cm cvijeće na dugi peduncle s narančastim i ljubičastim laticama u vodoravnom cvatu, slično nalik čarobnim pticama, dostižu promjer od 10 do 20 cm.Jedan otkriva neočekivane od 5 do 7 cvjetova i stabljike po biljci može biti šest ili više, pa strelitzias cvatnje može trajati i do šest mjeseci. Snimanje soba s pravilnom skrbi može cvjetati ne samo dugo i bogato, već nekoliko puta godišnje. Strelitzia cvjetovi stoje dugo vremena u rezanju – od dva do četiri tjedna.

Kako rasti strelitzia.

Strelitzia kod kuće nije nimalo hirovita unatoč egzoticizmu. Postavite je najbolje na istoku ili na zapadnu stranu pod jakim raspršenim svjetlom, ali istovremeno zaštitite od izravnog sunčevog svjetla. Strelicija termofilne, ali voli provesti zimu na hladnom sobi gdje se temperatura ne prelazi 14 ºC. U ostatku vremena bit će udobna u temperaturi koja vam odgovara. Houseplant strelicija voli svjež zrak, a ako imate priliku da bi ga na ljeto na balkonu ili u vrtu, koristiti ga nužno, ali imajte na umu da Strelitz treba pritenyat od jakog sunca i zaštićena od vjetra. Strelicija zalijevati tijekom toplijih mjeseci, tako da je tlo je zadržao malo vlažna – često, ali ne previše bogat, koji sprečava nakupljanje vode u korijenu.Zimi, dovoljno je navlažiti tlo svakih deset dana. Voda za navodnjavanje se brani ili filtrira, a po potrebi se zagrijava do sobne temperature ili nekoliko stupnjeva toplije. Domaća Strelitzia preferira malo povećanu vlažnost, tako da u toplini svoje lišće treba prskati ili obrisati vlažnom spužvom.

Briga za streliziju osigurava alternativnu primjenu organskih i mineralnih gnojiva tri puta mjesečno tijekom razdoblja aktivnog rasta i cvjetanja. Kada strelitzia izblijedi, gnojidba za mjesec dana zaustavlja mjesec, dok traje razdoblje odmora. Prije sadnje postrojenja za odmor u hladnim uvjetima, stabljike cvijeća najbolje su odsječene.

Transplantacija strelizije.

Godišnja presađivanje mladih biljaka ubrzava njihov razvoj. Biljke odraslih nisu često transplantirane – u 3-4 godine, budući da su krhke korijene strelicijije često ozlijeđene tijekom transplantacije. Kako postaviti streliziju kako bi se oslobodio korijenskog sustava stresa? Prvo pripremamo teren za streliziju: labavo plodno tlo se sastoji od listova, humusa i tla, treseta i pijeska u jednakim omjerima. Lončić za snimanje odabran je visokim i dubokim, na dnu stavljao debeli sloj drenažnog materijala,zatim sloj tla, a nakon toga pažljivo posadite biljku, ako je zdrava, u novi spremnik. Ostaje dodati malo tla u lonac i tamp dok je tlo dovoljno. Ako biljka ima problema s korijenskim sustavom, slijetanje strelice u novu posudu prethodi uklanjanju iz korijena svih nezdravih i sumnjivih područja i obrađivanje rana sa drobljenim ugljenom.

Štetnici i bolesti Strelitzia.

Ponekad se strelitzia utječe na paukove grinje, bradavice ili škare. Crvi i korice uništavaju se dvostrukom preradom biljke s mrakom s intervalom između tri tjedna. Mites se eliminiraju s akaricidima. Za bolesti, strelitzia je vrlo stabilna, i ako se pravilno brinete o tome, uvijek će biti zdrava i lijepa.

Zašto strelitzia ne cvjeta?

Biljka počinje cvjetati kad dostigne četvero- ili pet godina, ali što ako strelitzija ne cvjeta, iako je dovoljno zrela za to? Rasporedite njezin temperaturni stres: izvadite biljku zimi ili rano proljeće neko vrijeme na izoliranom balkonu, loggiu ili na neprevijetljenoj verandi kada se temperatura održava unutar 10-12 ºC.Nakon toga, premjestiti ga na uobičajenim uvjetima, staviti na dobro osvijetljenom mjestu, nastaviti s uobičajenim skrbi, i čekati cvatnje.

Uzgoj strelizije iz sjemena.

Sjemeni pucači brzo gube klijavost. Najbolje razmnožava sjemenkama svježe ubranih biljaka, ali kod kuće se mogu dobiti samo umjetno oprašivanje biljaka, pa kad kupujete sjeme strelicija u trgovini, pažljivo gledati na naljepnici, jer je od sjemena, koje pretvorili šest mjeseci, samo jednom u deset je izvediv. Nakon stjecanja posijati sjeme bez odlaganja i bez obzira na godišnje doba, ali se prethodno potopiti ih u toploj vodi (35-40 ° C) za jedan dan, cijelo vrijeme mijenja hladnu vodu na toplo. Zatim uklonite preostalu celuloznu masu iz natečenog sjemena, ako ih ima. A sjeme nabubri pripremu smjese tla treset, kompost i riječnog pijeska u jednakim omjerima, to 2/3 plastične šalice 250 ml kapaciteta punjenja, pri čemu se dna čaše se kada je u nekoliko rupa promjera 5 mm. Obilno izlijevanja premaz kipuće vode, to kondenzacijski, pustiti da se ohladi, preliti gornju dva centimetric sloj pijeska, a zatim staviti u svaku šalicu sjemenom i pritisnite ga u pijesak, tako da je „povratak” znači zrna ostao.Stavite naočale s usjevima u lagano toplom (22-24 ºC) mjestu gdje izravna sunčeva svjetlost ne doseže, pokrijte staklo i zaboravite na njih dok ne vidite prvi list. Neće se dogoditi uskoro – morat ćete pričekati od jednog i pol mjeseca do šest mjeseci – ali pokušajte nadvladati napast da uklonite čašu prije pojave. A onda, kada neki izbojci daju prvi list, možete ukloniti čašu od njih samo 15-20 minuta dnevno, dok ostale čaše ostaju ispod stakla. Prosijane sjemenke zahtijevaju vlaženje tla s kuhanom vodom, koja se provodi tek nakon što se gornji sloj osuši. Sadnice odraslih su nježno transplantirane u veće posude. Zapamtite da su korijeni strelicijskog tipa štapići, dugi, gusti i krhki, a njihova trauma je puna retardacije rasta ili čak smrtonosne biljke. Mladi izbojci se uzgajaju na temperaturi od 22 ºC, dobre svjetlosti i umjereno zalijevanje.

Vegetativni načini reprodukcije strelizije.

Za ovu vrstu reprodukcije koriste se bočne izbojke strelice ili dijela biljke već 6-7 godina. Najbolje je podijeliti strelitziju nakon cvjetanja.Biljka se uklanja iz lonca i podijeli se na takav način da svaka biljka ima najmanje jedan pucanj. Deligny ili bočni izbojci, ovisno o njihovoj veličini, posadeni su u posude s promjerom od 16 do 20 cm, sastav zemljane smjese je isti kao i za izbojke. Ponovno, zapamtite: pokušajte ne oštetiti korijenje biljke.

Strelitzia reginae.

Najčešće se u kulturi uzgaja kraljevska strelicija, koja se naziva i strelitzia parvifolia. Ova vrsta živi u Cape of South Africa, u planinskim šumama i doseže visinu od dva metra. Velike, duljine do 45 cm, malo valovite duž rubova kožastog lišća kraljevske, tamnozelene strelice, na peteljkama do 90 cm visoki se skupljaju u debelim rozetama. Pedikula je visoka, aksilarna, s velom zelenih žila. Cvijet ima narančaste latice, duge do 15 cm i unutarnje – tamno plavo. Cvjeta kraljevska strelitzija dvaput godišnje.

Strelitzia Nicolai (Strelitzia nicolai)

također raste u tropskim šumama, klancima, u planinama na nadmorskoj visini od oko 300 m iznad razine mora u pokrajini Cape. Biljka izgleda kao banana, zbog čega se ponekad naziva "divlja banana Natal". Nikolajova strelica raste na visini od 10 metara, stoga je arborealno gledište.Njezine "debla" slične su palmama zbog ožiljaka iz pada lišća. Cvijeće također monumentalne kao i sama biljka: u aksilarne spike, četiri crvena-zelena kljun u obliku maske, s bijelim i plavim vanjskih latica unutarnjim do 17 cm duge.

Strelitzia caudata

raste na jugu Afrike. Ovo je rijetka vrsta, nazvana lokalnom "pustinjom banane". Strelicija planina je drvenasta biljka dostizanje deset visinu, s velikim listovima, raste dva reda krmene i pramčane dno. Cvjetovi su također veliki, bijeli, sa šiljastim crvenim braštima u obliku brodova do 45 cm duljine.

Strelitzia juncea

raste na istoku Južne Afrike, dobro podnosi produljenu sušu i oštre promjene temperature, sve do minus. Cvijeće je vrlo sličan kraljevskom strelicija, ali ostavlja svoju usku, igličastih, raste gusta rozeta promjera dva metra.

Strelitzia Augustus ili bijela strelicija (Strelitzia alba)

također iz Južne Afrike, iz pokrajine Cape. Ovo je višegodišnja biljka s donjim lignjem. Njegovi dugi eliptični sjajni listovi svijetlo zelene boje dostižu duljinu od jednog metra, na bazi na kojoj se spajaju.Peduncle axillary, s dva lanceolate bracts, s jednim velom ljubičasta. Latice cvjetova su bijele.

Tu je i hibrid Strelitzia kraljevski i strelitzia bijela.

Like this post? Please share to your friends:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: