Kako propagirati magnoliju

Umnožavanje magnolije

Magnolia – nenadmašena stabla ljepote, prepuna nevjerojatno lijepih cvjetova. Nije tako lako rasti u vašem vrtu, ali svi napori su opravdani. Pjenajući miris limun-vanilije, koji je obložen u prostoru, neće ostaviti nikoga ravnodušnima.

U ovom članku ćemo govoriti o khazhivatima za magnoliju, vrste, na koje načine možete širiti divno drvo.

magnolija

Vrste magnolije

Cvjetanje stabla ima nekoliko vrsta:

 1. Kobus. Malo stablo koje doseže visinu do 5 metara. Raste oko 30 godina. Prije nego se prvi listovi pojave, stablo je već pokriveno cvjetovima u obliku čaša. Ne podnosi teške mraz vrlo dobro, neki bubrezi umiru.
 2. Zvijezda. Areola naselja – mokre planinske šume. Visina doseže do 3 metra. Cvjetovi izgledaju kao male zvijezde. Biljka dobro podnosi mraz i cvjeta od travnja.
 3. Lebnera. Hibrid zvijezde magnolije i kobus. Visina doseže 5 metara, raste oko 25-28 godina. U teškom mrazu, bubrezi djelomično zamrzavaju. Počinje cvjetati u travnju, prije pojave letaka.
 4. Bare. Ova vrsta jako voli Kinezi. Visina može doseći do 15 metara.Cvijeće su u obliku šalice, bijele ili krem ​​boje. Frosty vrijeme ne podnosi gubitke.
 5. Lilietsvetkovaya. Prednost je vlažnoj klimi. Rusty može i maleno stablo i grm. Cvjetanje počinje u svibnju, a do srpnja. Cvjetovi su malo suženi. Mraz s klice zamrzavanjem. Ovakvu vrstu magnolije preporučuje se biljka na mjestu s umjerenom vlagom i odsutnosti hladnih vjetrova.
 6. Sulanzha. Hibridna golema magnolija i cvijet zubaca. Raste uglavnom u obliku stabla. U dobrim uvjetima može doći do 8 metara. Cvatnja počinje u travnju. U teškim mrazima postoje gubici.
 7. To je jajoliki jajolik. Može doći do visine do 30 metara. Ima velike lišće. Frost nosi bez gubitaka. Prednost je vlažnoj klimi. Preporuča se posaditi u sjeni.
 8. Chuven. Je hibrid. Raste u obliku stabla. Paleta boja je bijela, cvjetovi su poput malih zvona koji imaju osjetljivu aromu. Cvjetanje počinje u travnju. Cijelo stablo ima miris anisa. Raste dovoljno brzo, tolerira mraz bez gubitka.

Razmnožavanje razmnožavanjem reznica

Vrtlari radije propagiraju reznice prije svega jer se cvjetanje javlja ranije.Uz pomoć reznica uzgajaju se hibridne sorte magnolije. Ako je stablo razmnoženo sjemenom, izgubit će svoje majčinske kvalitete.

Gotovo sve vrste biljaka počinju cvjetati od travnja. Reznice za reprodukciju trebale bi se rezati prije nego što se pupoljci počnu vezati na stablu. Kako bi slijetanje uspjelo, morate napraviti pravi izbor terena. Na mjestima gdje se vjetar neprestano kreće, tu je nacrt, stablo neće preživjeti. Magnolija treba mjesto dobro zaštićeno od takvih fenomena. Na primjer, stablo se može saditi blizu visoke ograde, ili blizu zida kuće.

Tlo za magnoliju treba biti neutralno, također, može se lagano kiseliti. Tlo koje sadrži vapno uništava korijenski sustav biljke. Mladi izbojci u takvim uvjetima nemaju šanse za razvoj. Uzgoj u takvom tlu neće uspjeti. Nije pogodan za magnoliju i zemlju koja sadrži pijesak.

Najbolje tlo za stablo je plodno i lako. U težoj verziji magnolije neće se naviknuti.

Najbolje je da reznice odaberu mladu biljku, koja ima samo nekoliko godina. Zdrava je i puna snage, i stoga ga može prenijeti na novu generaciju, a ipak neće patiti.

Idealne reznice izgledaju ovako:

 • Vrh je zelen.
 • Donji dio je krut.

Takvo rezanje će se nositi sa svim poteškoćama povezanim s slijetanjem na otvorenom terenu. Preporuča se rezati zelenu stabljicu navečer ili ujutro.

Idealno vrijeme za sadnju reznica je zadnji dan lipnja, prvih dana srpnja. U tom razdoblju klimatski uvjeti potiču dobar razvoj. Na gornjem dijelu rezka treba ostati nekoliko listova. Ako su vrlo velike, možete smanjiti polovicu.

Tako da reznice nisu imale gubitak vode, bilo je odmah posađeno, ili spremljene zamotane u paketu u hladnjaku.

Klijanje je bilo brže, manje rezove su napravljene od malih rezova (poželjno s oštricom) i obrađeni stimulatori rasta. Kako bi se izbjegle gljivične bolesti, moguće je provesti liječenje fungicidima.

Da bi stablo uspješno uspjelo, dobro se razvilo i raslo, bolje je početi rasti od stakleničkih uvjeta. U tom slučaju vi ćete sami moći kontrolirati vlažnost zraka, vlaženje tla i druge čimbenike.

Najbolje reznice korijene u pješčanim podlogama.

Za reznice dovoljno brzo, potrebno je održavati određeni temperaturni režim – 20 ° C, a ni u kojem slučaju manje. U takvim uvjetima klijanje će biti praktično nakon 2 mjeseca (oko 7 tjedana). Svo ovo razdoblje magnolije treba pažnju i brigu. Kršenja temperaturnog režima dovest će do smrti i bez obzira na to će li se temperatura pasti ili ustati.

Vrlo je važno pratiti vlagu tla. Zalijevanje treba biti umjereno. Sušenje u korist reznica neće raditi, a prekomjerna vlaga dovodi do propadanja korijenskog sustava. Također, zbog velike količine vode, reznice mogu usporiti rast.

Ukupno razdoblje uzgoja magnolije iz reznica traje oko 4 mjeseca. Nakon ovog vremena vaš će vrt ukrasiti veličanstveno stablo cvjetanja.

Vrste magnolije, koje imaju veliko cvijeće, dulje uzimaju korijen.

Pravila za sadnju i njegu

Ako kupite spremno sadnice, pažljivo ih pregledajte. Korijenni sustav nužno mora biti zatvoren.

Izbor tla već je spomenut gore. Može se zaključiti da je optimalno mjesto za sadnju magnolije sunčana strana vrta, zaštićena od vjetra i pada, s dobrim i plodnim tlom.

Većina vrtlara smatra da sadnju sadnica treba provoditi u jesen.Tijekom tog razdoblja stablo prestaje u razvoju. Osim toga, ulicu još nije pogodila mraz, ali već nema topline.

O slijetanju na proljeće postoji nekoliko mišljenja. Neki vjeruju da magnolija može biti posađeno u proljeće, poput ostalih sadnica. Drugi su sigurni da će sadnje proljeća uništiti stablo. Razlog za to je moguće mraz, koje krhko stablo neće trpjeti. Rehabilitacija vjerojatno neće donijeti pozitivne rezultate.

Naravno, svaki vlasnik odlučuje za sebe kada je sadio sadnice u svoj vrt. Ali prihvatiti informacije koje su zasađene u jesen magnolije prilagodile gotovo 100%.

Nakon što odlučite o vremenu i mjestu slijetanja, možete ići kopati rupu. Napravljeno je nekoliko puta više od korijenskog sustava stabla. Malo preuzet iz jame tla mora se pomiješati s trulim kompostama. Nakon pripreme zemlje, sadnica blago pada u rupu i prekriva zemlju. Korijeni magnolije su nježni, tako da ne možete ići dublje. Nakon sadnje treba se oblikovati rupa oko prtljažnika. Tlo u njoj je pritaptyvayut i obilno zali. Nakon apsorpcije vode, krug u blizini debla bi trebao biti pokriven ili pokriven kora crnogoričnih stabala.

Njega za magnolijom nije tako ozbiljna, ali neke točke još uvijek treba dati pažnju. U prvim godinama nakon sadnje drvo je vrlo zahtjevno za zalijevanje. To bi trebao biti učinjeno što je češće moguće, i puno vode. U vrućim danima, sušenje tla je kontraindicirano.

Zalijevanje je svakako dobro, ali treba paziti da zadrži vlagu. To će pomoći ublažavanju. Zimi, mulch dobro zadržava toplinu, ljeti to ne dopušta sušenje. Osim toga, to je izvrstan izvor potrebnih tvari koje hrane tlo i poboljšavaju njegovu strukturu.

Zimi, stablo treba pružiti utočište. U osnovi, posađene su vrste otpornosti na mraz, ali potrebno je zagrijavanje, budući da postoji opasnost od smrzavanja. Zagrijavanje se provodi uz pomoć namotavanja prtljažnika s odvlaživanjem u nekoliko slojeva. Učinite to vrlo pažljivo, jer magnolija je vrlo krhka i nježna.

U studenom, morate se pobrinuti za sklonište debla. Postupak se provodi čim prvi mraz padne. Razmišljat ćeš, zašto skrivati ​​samo zamrznuto tlo? Jer, u skloništu nema stanovnika (na primjer, miševi).

Ako se pojavi djelomično smrzavanje stabla, obrezivanje se izvodi u proljeće. Sve grančice su izrezane na zdrav dio. Za podmazivanje rezova koristite vrt var. Čak i ako je stablo uspješno prošarano, obrezivanje je također neophodno. Očistite sve suhe i beživotne grančice i one koje su prešle unutar krune.

Nije potrebno oblikovati magneziju za rezanje.

Poput svih drugih biljaka, magneziju treba hraniti. Tek su prvih nekoliko godina nakon sadnje ne morate to učiniti.

Saplings koji su navršili tri godine trebaju primati hranjive tvari. Dakle, u proljeće oni oplođuju. Gnojite stablo od proljeća i do kraja ljeta.

Dužna gnojiva će imati koristi, ali se mogu uvesti samo do sredine ljeta. Razlog tome je povećanje smrzavanja.

Možete pripremiti hranjenje kod kuće sami. Da biste to učinili, trebate:

 • Amonij nitrat je 20 grama.
 • Urea je 15 grama.
 • Mullein – 1 kilogram.
 • Voda – 10 litara.

Sve se temeljito miješa u jednom spremniku. Pod jednom stablo treba biti oko 40 litara otopine.

Ako ne želite potrošiti vrijeme pripreme gnojiva, možete ga kupiti u bilo kojoj cvjećarnici. Sredstva namijenjena oplodnji magnolije:

 • AGRECOL "Za magnoliju".
 • "Kemira-Universal".

Pravila za uzgoj i uporabu detaljno su opisana u uputama.

Na bilješku! Nemojte se opterećivati. Mnogo toga ne znači dobro. Prekomjerno prvo odijelo može učiniti mnogo štete.

Ako ste usred ljeta primijetili da lišće na stablu aktivno postaje žuto – to ukazuje na predoziranje lijekova. Da biste ispravili situaciju, obezbijte stablo aktivnim navodnjavanjem.

Nepopravljiva oštećenja stabla mogu uzrokovati glodavce, oštećuju korijen i korijenje korijena. Također, valja paziti na piliće koji potkopavaju korijenski sustav. Ako su štetoči oštetili prtljažnik, nanesite rješenje kamena temelja (1%).

Velika šteta je uzrokovana paukom, on počinje biti aktivan tijekom suhih dana. Snaži sve životne sokove s unutrašnje strane listova. Takvi letci umiru i pada. Da biste izbjegli potpunu infekciju, češće pregledajte stablo. Na prvim znakovima uklonite sve pogođene dijelove i liječite sportašima. Postoje i drugi lijekovi. Prije uporabe svakako pročitajte upute.

Razgovarajmo o reprodukciji sjemena

Magnalijev se može razmnožavati i zasijavati. No, u ovom slučaju, trebat će još dulje čekati cvjetanje.Plod stabla je multi-leaf. U nekim vrstama, putuje na konusu, u drugima, ima zakrivljen oblik, unutar samo nekoliko sjemenki.

Vrlo je lako shvatiti da je moguće prikupiti sjeme. Kad je plod magnolija zrela, otvara se padom, sjeme se prikazuje vani. Pokriveni su gustim ljuskom i imaju narančastu boju. U osnovi, vrijeme prikupljanja sjemena je zadnji mjesec jeseni.

Ako je ljuska na sjemenu mekana, treba ga ukloniti. Ako je teško – sjeme se stavi u plastičnu vrećicu i ostavi nekoliko dana da se omekša. Meka ljuska ima smeđu boju.

Priprema sjemena može se provesti na ovaj način:

 • Sakupljeni sjemenki prelije se vodom tri dana.
 • Obrišite se kroz sito. Dakle, kora se odmakne od sjemena bez problema.
 • Da biste dobili osloboditi od masnog sloja, morate isprati sjeme pod tekućom vodom s malom količinom sapuna. Zatim ponovo isperite čistom tekućom vodom.

Ako se sjeme osuši, klijanje će se znatno smanjiti.

Pročišćeno sjeme ima smeđu ili crnu boju. Potrebna su stratifikacija. Stoga su smješteni u vlažni pijesak.

Zatim odaberite spremnik za sadnju.Sjeme sije sjeme na hladnom mjestu. Može biti dno polica hladnjaka ili podruma. Optimalna temperatura klijanja je 3-8 stupnja. Zamrzavanje sjemena traje 20 dana. Posijajte na sobnoj temperaturi. Nakon takve obrade, kapacitet klijanja će biti gotovo 100%.

Nakon zamrzavanja, sjeme se može staviti u vlažne mahovine. Prvi izbojci će se pojaviti za oko 20-25 dana. Dublje sjeme u mahovini do 10 centimetara.

Tijekom slojevitosti, tlo ne bi trebalo isušiti, treba ga stalno navlažiti. Dobro zatvoriti spremnik ne može, sjeme treba zrak. Naslagajte do dubine od 2-3 centimetra.

Posijao sam sjeme krajem proljeća. To možete učiniti u kutijama ili izravno u tlo. Ako su sadnice sade u zemlju, prve dvije zime, oni moraju biti dobro zagrijati, spavanje lišće, i druge materijale. Sadnice sadnica u kutije za zimu dolaze u staklenik.

Vrste magnolije malih cvjetova daju samoizgradnju ako je zima topla. Ali mlada stabla gube majčinska svojstva. Iz tog razloga, bolje je koristiti razmnožavanje magnolije reznicama.

Magnolija se reproducira pomoću slojeva

U članku je razmatrana reprodukcija reznica i sjemena.Sjetimo se još jednog načina udvostručavanja ljepote vrta – množenje po slojevima. Ova vrsta se primjenjuje na grmlje. U proljeće, trebali biste savijati grančice na zemlju i prikopčati ih. Odozgo se izlijeva mala količina labave zemlje, formirajući brdo.

Metode koje pomažu u ubrzavanju stvaranja korijena:

 • Napravite mali kružni rez oko središta iskopanog dijela pucanja.
 • Povucite ga žicom.

Metode se također koriste za dobivanje nekoliko sadnica kao rezultat toga. U tom slučaju mlade biljke mogu se dobiti prilično brzo (do 3 godine). Brže je nego sa sjemenkama i reznicama.

Od početka svibnja do sredine prvog mjeseca ljeta, moguće je pripremiti zračne slojeve. Na grančice, gdje želite da se korijenje, napravite mali rez, ili čak i ukloniti koru u krug u širokim na 2-3 cm. Budite vrlo pažljivi, izrezani i oštećeni drvo je kontraindicirano.

Dobiveni rana, a cijeli dio je tretiran sa sredstvima za poticanje rasta korijena (npr IAA). Pažljivo prekrijte s navlaženom mahovinom i zamotajte filmom. Kako vlaga ne isparava, rubovi su vezani uz niz.

Grana s zračnim slojem je teža, tako da se u jakim vjetrovima vjetra ne lomuje, već je vezan za obližnje grančice.

Povremeno, mahovina mora biti vlažen, osobito u vrućim danima. U prosjeku se ovlaživanje provodi nekoliko puta mjesečno. Za praktičnost koristite uobičajenu špricu.

Nakon 2-3 mjeseca dobre i jake korijene nastaju na pucanju. Jesen je odsječeno iz matične grane. Ne preporuča se da ga zimi provede na otvorenom terenu, bolje je provesti kultiviranje kod kuće.

Ako je pilić izdvojen u ljeto (početkom kolovoza), može se posaditi u vrt. Za zimu, takav potez bi trebao dobro i toplo sklonište.

Prednosti magnolije u vrtu

Magnolia – elegantno stablo, koje je nesumnjivo ukras vrtova. Kako se brinemo za njega i množimo, već smo razgovarali. Konačno, želim vam reći o korisnim svojstvima čudo stabla:

 • Lišće biljke sadrži mnogo esencijalnih ulja, željeznih soli, kalcija, magnezija, alkaloida itd. Listovi su također bogati mineralima.
 • U korijenima je salicifolin i kanditsin.
 • Cvjetovi su bogati raznim kiselinama (oleinska, kikirikija, linoleinska, itd.).
 • Liječenje je također kora magnolije. Uz njezinu pomoć liječene su bolesti želuca. Pomaže kod stimulacije porođaja.
 • Uz pomoć tinktura liječe hipertenzije i bolesti srca. Tinktura cvjetova se daje astmatičarima kako bi se spriječilo napadaj.
 • Magnolia – vrsta antiseptika, s kojom se možete nositi s raznim problemima usne šupljine, uključujući propadanje zuba.
 • Ne možete zanemariti plodove biljke. Pomažu kod problema probavnog trakta, mišićno-koštanog sustava. Koristi se za reumatizam.
 • Magnolija ima imunostimulirajuće djelovanje, pozitivno utječe na stanje osobe. Koristi se za groznice i malarije.
 • Prema brojnim pokusima i studijama, slijedi da su tvari u čunji biljke sposobne zaustaviti kancerozne bolesti.

Magnolije se koriste u proizvodnji kozmetičkih proizvoda koji se koriste u borbi protiv akni, pigmentacijskih mjesta i upalnih procesa.

Tinktura također stimulira rast kose, stoga pronalazi njegovu upotrebu kod osoba koje pate od gubitka kose, pa čak i ćelavosti.

Magnolija je nukleirana biljka.Upotreba unutra može uzrokovati niz nuspojava. Stoga je samo-lijek kontraindiciran, potrebno je preporučiti stručnjaka. Strogo je zabranjeno koristiti žene na položaju.

Znači, upoznali ste se s korištenjem ovog nevjerojatnog stabla. Od članka postaje jasno da je apsolutno potrebno da ga posadite na vašem vrtnom zemljištu. Ne samo da možete uživati ​​u ljepoti cvjetnice i ugodne arome, već poboljšati svoje zdravlje. Glavna stvar je naučiti kako se pravilno brinuti za magnoliju.

Na bilješku! U Kini magnolija se smatra stablom djevice čistoće.

Pogledajte videozapis: Razmnožavanje i ožiljavanje svih vrsta reznica

Like this post? Please share to your friends:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: